Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2010 13:56 - Двойни стандарти
Автор: rail Категория: Други   
Прочетен: 4670 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 05.09.2010 17:28


Представяме ви писмото на Костадин Димитров, получено на имейл адреса на Блогът за железници (rail.blog@abv.bg).

Добър ден жп-блогъри. Пиша ви отново защото искам да изразя възмущението си от двойните стандарти, които прилага БДЖ срещу клиенти си или поне срещу тези от ромски етнос. По телевизията съм гледал няколко репортажа как се пътува гратис и как заради това няма пари за нови вагони и добри условия на пътуване. Наскоро в интернет прочетох , че БДЖ ще са безкомпромисни към грастичиите. Какво се оказва на практика!?

Няколко дни по-късно, на 13.08. 2010,  пътувах с влака  Пловдив - Варна. От известно време реших да си спестявам парите за първа класа, защото и без това там не се предлага нищо повече. Бях в първото купе на последния вагон с нощния влак който заминава в 23:10 часа от Пловдив. В купето бяхме две момчета и едно момиче. Когато кондуктора мина на проверка се оказа, че момичето няма билет, тя започна да обеснява някаква история, как трябвало да пътува спешно, но нямала пари и баща и щял да я чака във Варна. Кондуктора и обясни, че трябва да си заплати билета до Варна и каза, че ще повика началника на влака.

След известно време дойде началника на влака и провери на колко години е момичето. Оказа се, че тя е на 21 и няма пари. В крайна сметка началника на влака я остави да пътува до Варна без билет. При следващото си минаване през вагоните отново видях кондуктора и го заговорих. Питах го дали ако следващия път се кача на влака без билет и кажа, че съм на 21 и нямам пари ще ме оставят да пътувам без пари до Варна, защото аз често пътувам до там и това ще ми спести доста допълнителни разходи. Той ми обясни, че не може да се пътува без билет и че имало заповед нередовните пътници да се свалят на големите гари, където има транспортна полиция. Попитах го, защо в този случай не се е постъпило така, но той отговори, че началника на влака решава какво да се прави и той няма право да му противоречи.

Цялата тази ситуация ме накара сериозно да се замисля и затова реших да попитам полицаите във влака, защо не се взимат мерки против гратисчиите, но във влака нямаше нито един полицай. Този път беше тъмно и затова ви изпращам снимка само на билета си.

От Варна за Пловдив, пътувах на 15.08.2010 с влака в 15:10 часа и щях да получа топлинен удар. Бях изпил всичката си  вода (литър и половина) още преди Карнобат.  Във вагоните температурата беше 34 градуса и във влака нямаше никаква възможност да си купя дори чаша вода, попитах кондуктора за така рекламираните влакове с кафе-бар, но той каза, че в този влак няма бар.

image


Тагове:   оплакване,


Гласувай:
2



1. анонимен - Така ли не разбрахте вече
04.09.2010 11:29
Така ли не разбрахте вече, че БДЖ (освен ВиК и НЕК) е едно от средствата с които държавата неофициално подпомага бедните роми. Станете роми и вас ще ви подпомагат. Какво толкова сте оплаквате. Трябва да се подкрепят онези групи от български граждани, които имат висока раждаемост, защото те са бъдещето - вас българите кой ви има за нещо, бита карта сте вече. Затова погледа е насочен към нас, циганите - в нас е бъдещето и трябва да бъдем подпомагани и ухажвани - не се раждат толкова лесно по 10 деца - вие най-добре го знаете, защото и 1-2 едвам правите и хем имате пари за ток и пак се оплаквате. Само ви дай на вас оплакване. Аман. Няма ли вече да се претопите.
цитирай
2. анонимен - гражданин
08.09.2010 10:39
За съжаление това е реален разказ на редовно случващо се в БДЖ по отношение на пътниците. Факт е че, този който си плаща се вози в мръсно купе и със отвратително отношение към него от страна на персонала на влака. А този който се вози без билет, независимо дали е мангал или красива девойка зависи от лице, наречено "началник" на влака. Така е, защото социалния аспект в БДЖ е прекалено висок за сметка на конкурентноспособността и условията за икономическото развитие на железницата. Така ще бъде и за напред докато самата железница и разбира се държавата, не осъзнае необходимостта от навлизане на пазарната икономика в БДЖ. Всъщност това си е проблем и на самата държавата.
цитирай
3. анонимен - Аз не виждам проблем в този блог. ...
04.10.2010 18:26
Аз не виждам проблем в този блог. Преценил е отговорникът, че може да направи компромис, защото иначе момичето ще трябва да се вози на стоп до Варна, не е искал да му тежи на съвестта, голяма работа.
Пишещият вместо да се жалва да се държи като голям и отговорен (включително финансово) чивек.
Другият проблем - топлината. Не знаете ли, че в БГ влаковете няма климатици и никога не е имало?!? Какво се жалвате тогава. За 26 лв за 450 км толкова. В немските влагове може да е супер, но цената тогава би била над 100 евро, ако е скоростен и повече.
цитирай
4. анонимен - :-)
28.10.2010 15:15
има вентилатор вграден до прозорците във второкласните червеноБели вагони дет издухва топлината от парното на ток, а може да духа и само студен въздух , и за 26лв билета е за 900жп км варна-пловдив и обратно втора класа , а и се отделят приоритетно заплати за жпПерсонала,монтаж на нови по-тежки и трудноДеформиращи се релси и траверси бетонови е в бъдещето
цитирай
Търсене