Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 20:34 - Едно пътуване от Тракия до София
Автор: rail Категория: Други   
Прочетен: 4884 Коментари: 7 Гласове:
2



Представяме ви писмото на Ангел Шопов получено на имейл адреса на Блогът за железници (rail.blog@abv.bg).

Може би писмото ми е поредното от многото. Но се реших да го напиша, белким нещо тук се промени. Отнася се до болезнената тема по хигиената във влаковете ни. Пътувах вчера, 2.06.2010г. от гара Тракия (на Пловдив) до София с бързия влак 8610, минаващ в 11,18ч през Тракия и в 14,11ч пристигащ в София. Оставям настрана дългото време за път, на което вече нашего брата ентусиастът да пътува с жп транспорта е свикнал. Просто продължавам, когато мога, да си го предпочитам пред автобуса.

Вагоните – от рециклираните. На пръв поглед – това е предпоставка за добро пътуване. Сядам в едно от общите купена. От време на време до мен достига миризма на тоалетна. Достигне ли, е непоносима. Чудя се откъде ли идва. Когато по време на пътуването решавам да отида до тоалетна, установявам че последната се намира на няколко метра от заетото от мен място, делят ни буквално 3-4 реда седалки и една врата, която се отваря сама, от всяко по-сериозно подрусване на вагона. Ясно откъде е миризмата. Тя е непоносима ПРЕД затворената врата на тоалетната. В момента е заета. Търся друго „вц” наблизо. Намирам го в съседния вагон. Свободно е, но вонята е отново непоносима. Но трябва да го ползвам. Не се задържам много време, но направо е отвратително. Мирисът е като на непочистен обор. Отвратително. И това е до отдела „първа класа”.

На връщане към мястото си виждам кондукторките. Учтиво ги питам защо е такова положението с тоалетните. Едната ми отговаря – ами влакът идва от Бургас, затова.. Подмятам – някога слагаха вода в резервоарите на всяко казанче, което е към тоалетните, за да се почистват от ползващите ги. Кондукторката отвръща – ами питате ли ме мен, и аз се стискам. Добре, че смяната ми е от Пловдив, та до София е само стискането.. Изумен се връщам на мястото си. От време на време усещам уханието на обор.. Правя се, че не ми пука. Но ми е много криво.

Докога най-удобният в Европа транспорт ще предлага псевдоуслуга у нас?

Продължавам да вярвам, че може да има промяна. Поне да се върне старата ситуация, в която да се зареждат с вода резервоарите на почистващите устройства на тоалетните чинии. Толкова ли много се иска?

Лично аз съм склонен да платя по-висока (но поносима) цена, за да пътувам приятно. И засега май оставам нещо като мазохист – ПРОДЪЛЖАВАМ да предпочитам жп-то..

Поздрави,
Ангел Шопов.

„Есето” изпращам до БДЖ – „Връзки с клиенти” и до блога за железници (rail.blog@abv.bg)


Тагове:   оплаквания,


Гласувай:
2



1. dorichela - Глас в пустиня. . . И аз едно време ...
04.06.2010 20:40
Глас в пустиня... И аз едно време предпочитах ЖП-то, но сега с пушка да ме гонят, на такова няма да се кача!! Има прекрасни междуградски автобуси, изключително поддържани, пускат ти филми и общо взето обстановката е приятна.
А в ЖП-то какво?....
цитирай
2. анонимен - Тоалетни, хигиена, а модерните услуги и обслужване през 22 век
05.06.2010 22:05
После защо хората не пътували с БДЖ?
цитирай
3. анонимен - Тоалетни, хигиена, а модерните услуги и обслужване през 22 век
07.06.2010 06:09
И защо си мислите че заслужавате повече , за мизерните лефчета дето плащате за билети? Ами возете се на автобусите , какво плачете , там няма тоалетни няма какво да ви мирише. И това че влаковете са на ориенталско ниво започва с това че музиката дето слушате е крадена , че софтуера в компютъра ви е нелицензиран. Българина не е свикнал да плаща и затова ще продължава да живее и пътува в мизерия. Защото поддръжката струва пари , новите влакове също. А атобусният транспорт е евтин и неудобен ... но за българина толкова а и утешението да си мисли че пътува като "европеец" ...в автобус...
цитирай
4. анонимен - Ти нормален ли си?
08.06.2010 11:20
анонимен написа:
И защо си мислите че заслужавате повече , за мизерните лефчета дето плащате за билети? Ами возете се на автобусите , какво плачете , там няма тоалетни няма какво да ви мирише. И това че влаковете са на ориенталско ниво започва с това че музиката дето слушате е крадена , че софтуера в компютъра ви е нелицензиран. Българина не е свикнал да плаща и затова ще продължава да живее и пътува в мизерия. Защото поддръжката струва пари , новите влакове също. А атобусният транспорт е евтин и неудобен ... но за българина толкова а и утешението да си мисли че пътува като "европеец" ...в автобус...

Колко да плаща българина?
Средната заплата у нас е 300 евра, сметни колко процента от доходите е едно пътуване от София до Варна - около 500 км. са 10 евра и пътуваш почти 8 часа.
Германия, Австрия, Холандия средна заплата 1600 евра, виж в сайтовете цени за 500 км.пътуване - около 70- 80 евро излизаза и пътуваш средно 4 часа със скоростните влакове.
Кой плаща повече?
цитирай
5. анонимен - Ти нормален ли си?
08.06.2010 22:57
Ами точно това имам предвид, Сименс като продава влакчетат не пита колко ти е средната заплата. Аз не карам мерцедес защото не мога да си го позволя, а ти защо мислиш че трябва да се возиш на високоскоростен влак след като не можеш и не искаш да плащаш за него. А мърсотията и простотията си върви с беднотията. Тоест ако някой си мисли че ще се вози в чисти и съвременни влакове вскоро време се е излъгал. Просто обществото трябва да работи над много други неща преди да стигне до чистите влакове. А на въпроса кой плаща повече ами математиката е ясна в Германия плащат 8 пъти повече а това че средната заплата им е 5 пъти повече не е част от математиката за съжаление, колкото и да ни се иска да е така...
цитирай
6. анонимен - Куца ти сравнителният анализ?
09.06.2010 13:12
Простата математика е друга:
Цена, доходи: 8/5 =1.6 пъти.
Времепътуване: 8/4 = 2 пъти.
Извод: За 1.6 пъти по-висока цена получаваш получаваш 2 пъти по-бързо пътуване и поне няколко пъти по-добра хигиена и обслужване. Кой плаща повече?
цитирай
7. анонимен - Куца ми сравнителният анализ :-(
09.06.2010 23:37
Явно наистина ми куца сравнителният анализ и май че не само на мен защото (пак казвам) Германеца упорито не иска да ни продаде Дезирото пет пъти по-евтино защото виждаш ли доходите ни са пет пъти по-малки :-( . С тази математика още дълго ще ни миришат тоалетните и влаковете ни ще са на по 30 -40 години, защото си мислим че щом сме бедни , същата услуга ни се полага за по-малко пари. Значи колкото по-малко заработваме , толкова по-малко трябва да плащаме ...за да се запази съотношението 1.6 ... нали така :-), ама влака пак трябва да е високоскоростен и ако може и тоалетните да работят. Тъжно че ни остава един сравнителен анализ за успокоение , а и от време на време по някое оплакване по блоговете... ей така за душата...
цитирай
Търсене