Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 09:50 - Пътуване Пловдив - Варна - Пловдив
Автор: rail Категория: Други   
Прочетен: 6849 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 03.09.2010 14:49


Представяме ви в оригинал писмото на Костадин Димитров, получено на имейл адреса на Блогът за железници (rail.blog@abv.bg).

Добър ден жп-блогъри. В края на февруари планувах пътуване до Варна на първи март и докато търсех сайта на БДЖ попаднах на този блог.

Реших след като се повозя на влака да напиша мнението си. Като цяло съм разочарован, все си мислех, че като сме  криза и се борим за всеки клиент и БДЖ ще са си дигнали летвата, но се оказа същото БДЖ, което беше и при последното ми пътуване преди две години. Направих десетина снимки с телефона си и съм ги сложил към писмото за да ги публикувате.

Обичам да ми е удобно и си взех билет за първа класа. Не бях пътувал от години с влак, но се оказа, че първата класа на БДЖ всъщност се познава само по жълтата лента на вагона и бройката места в купето. Начина на броене на вагоните  също е много неудобен, не е точно по реда на числата или буквите на азбуката за да намериш лесно своя вагон. На билета вместо за по-лесно ориентиране да напишат кой номер по ред е вагона във влака от БДЖ пишат някакви букви. На моя пишеше А, и аз логично предположих, че е първия вагон във влака - А, Б, В, Г но не познах, това означавало първа класа.

В купето имаш усещането, че се намираш във времето на столипиския ренесанс. Креслата цвят бордо ми напомниха винено червените костюмите от циганските сватби през 90-те. Тапицерията не беше прана от месеци и покрита с петна. Прозорците бяха мръсни, тоалетните ужасни.

В тоалетните нямаше нито хартия, нито вода, да не говорим за ароматизатор. Миришеше ужасно, на пода имаше петна от урина. Поне да дезинфектират с хлорна вар, както в казармите навремето. Ще вземе да пламне епидемия от хепатит при тази хигиена. Препоръчвам на пътуващите с влак да си носят мокри кърпички, защото пипайки дръжките във влака по ръцете ти полепва с една много неприятна нечистотия.

Отоплението на вагона също не беше добре регулирано  (или топло или студено). В началото беше много топло, после спряха парното на цяло. На връщане (пътувах със същия влак) към края на пътуването стана много студено, по едно време мина кондуктурът и каза: „Е бахти студената първа класа” и се изсмя. След малко се почувства затопляне, но вече оставаше по-малко от половин час до края на пътуването, когато стигнахме в Пловдив беше много топло.

Вагона беше почти празен, в купетата имаше по един-двама човека. В коридора се запознах с жената от съседното купе, която се оказа жепейка и пътува безплатно. Каза ми, че най-често в първа класа пътували само жепейците, защото за тях било безплатно.

От Стара Загора в моето купе се качи бизнес-дама която каза че пътува единствено до Варна с влак, защото автобусите минават през Бургас и се пътува с един-два часа повече, след посещението на тоалетната се дезинфекцираше с мокри кърпички. На връщане пътуваха главно студентки и една студентка с гаджето си – за да бъдат сами в купето.

На отиване влака закъсня с 17 минути, на връщане с 12 минути. На отиване още от Чирпан видях че закъснява (бях си разпечатал разписанието от сайта им) На Стара Загора закъснението беше 12 минути, казах го на кондукторката и я попитах дали има шанс да навакса закъснението до Варна, тя ме увери че ще навакса 10 минути, но закъсня с 17 минути. Бях си разчел времето и хората ме чакаха с кола на гарата. От други пътници разбрах че 10-15 минути е съвсем нормално закъснение за този влак.

Въпросът ми към БДЖ е защо като се вижда че влака е закъснял към определен момент машиниста не се опитва да навакса закъснението и влака се движи изключително мудно на определени места. И още ако наистина винаги закъснява с 10-15 минути защо не променят разписанието ако не могат да го спазят.

image image image image
image image image image image

За уголемяване натиснете върху съответното изображение



Тагове:   пловдив,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Отново напълно безпочвени обви...
22.03.2010 14:20
Отново напълно безпочвени обвинения към БДЖ.Г-не радвайте се<че сте пътували в пловдивски вагон,а не софийски.Смело мога да твърдя,че на този влак се движат едни от най - добрите вагони на БДЖ.Това,че интериора им е малко стар не ги прави неисползваеми или с по ниско качество.Мога да се съглася с Вас относно две неща.Да много често има проблеми с парното във влаковете и то не само в 1-ва класа.Също е вярно,че този влак закъснява почти винаги и съм склонен да се съглася,че трябва да му променят разписанието.
цитирай
2. анонимен - ЗА това пътуване и още нещо... Трендафил Акациев
29.03.2010 21:32
Разбирам Ви забележките,уважаеми пътнико,клиент на БДЖ,но иммам и аз малко забележки към материала Ви: 1.в първа класа не пътуват жепейци от простолюдието,сиреч не от тия дето ви обслужват,защото всички са с второкласни карти и ако пътуват там,не само ще ги глобят,но и ще ги накажат дисциплинарно!Например началници на влакове,кондуктори,ревизори на вагони,ръководители по движението/с червените шапки/ - всички те НЯМАТ ПРАВО НА ПЪРВА КЛАСА!В първа класа могат да пътуват ВСИЧКИ ОНИЯ ОТ БДЖ И НК ЖИ КОИТО НЕ ПОЛЗВАТ ВЛАКОВЕ,А ГИ ВОЗЯТ С ЛИМУЗИНИ!Е сега надявам се да Ви е станало ясно защо вагоните ни са в такова състояние,което описвате и сте снимали тук - Ами те,тези отговорни и ръководдни личности не ползват влак,следователно не ползват и тоалетните ,защо тогава да си купуват мокри кърпички?!Или пък да отделят ресурс за да ги направят като европейските с вакуум,ароматизирани,снабдени с вода,хартия,салфетки за ръце?!!Или пък ,о чудо да ги климатизират?!Те знаят да вземат големи заплати,да съкращават чистачки,кондуктори,бачкатори....Е така ще бъде до момента в който се качат на влак за работа!
цитирай
3. анонимен - От машиниста
16.04.2010 14:40
Господине,стана ми смешно за последните думи от писмото Ви.Дали машиниста не може да кара по бързо, когато е закъснял.НЕ МОЖЕ.Има максимална скорост за участъка,която стриктно се спазва.Ако автобусите които ви возят от т.А до т.Б спазват всички ограничения по пътя както се спазват в БДЖ сигурно няма да се качите на автобус.А скоростите не зависят от БДЖ .
цитирай
4. анонимен - vsi4ki sme vinovni
09.09.2010 12:49
vsi4ki revete ot nas,a za6to ne se zapitate,za6to e tova sastojnie vav vlakovete?Az 6te vi go kaja.Vie go pravite takova.Uvazaemite ni klientki/ne malka 4ast/si svar6vat malkite raboti napravo na poda v toaletnata,sledovatelno miri6e.kolko ot vas si natisnaha kop4eto za vodata ili kran4eto???Kolko si svaliha obuvkite predi da si ka4at krakata na sedalkite?Da i nie imame vina,za6toto,kogato bdz podmeni tapitceriite,trjbva6e da sa s lastik otdolu i da se perat,no tova ne e stanalo,za6toto njkoi trjbva da se seti.Ako be6e stanalo tova sastojnieto njma6e da e 4ak takova.
цитирай
Търсене